mandongo ·


  1. Carn picada per a fer botifarres, llonganisses i altres embotits.
  2. Matança del porc.

Sabina Lapedra: Taüll

Corresponent normatiu: mondongo.

-DIEC:

m.Carn picada per a embotit.
m.Botifarra de sang, amb carn i altres condiments, generalment feta a casa.
m.Brou o plat fet amb aquest tipus de botifarra.
m.Matança del porc.

-DCVB:

mongongo: 1. Mocada; conjunt dels budells (Fraga, val.); cast. mondongo. a) Traure el mondongo a algú: esbutzar-lo, treure-li la budellada.—b) per ext., conjunt de pinyols i molla interior d’una fruita voluminosa. Una carabasa… li saques el pesó y per el forat li buides el mondongo, Cañís 67.
2. Conjunt d’operacions que es fan des que el porc és mort i obert per a elaborar la seva carn i vísceres i fer els embotits (Pla d’Urgell, Segarra, Ulldecona). Les dones per a ajudar a fer lo mandongo, Serra Calend. folkl. 324.
3. Carn de porc preparada per a fer-ne embotits (Tortosa).
4. Botifarra, especialment de sang (Pont de S., Camp de Tarr., Morella); cast. embutido, butifarra.
5. Embalum que solen posar-se les dones estufant-se els cabells en pentinar-se (Martí G. Dicc.).

Transcripció fonètica:

[man’doŋgo]

Entrades similars