brossat


Mató, producte que queda després d’haver extret la matèria grassa de la llet per fer el formatge.

Marisol García. Durro.

Fonts escrites:

– DIEC:

m. Mató (massa blanca i mantegosa que resulta de la coagulació de la part caseosa de la llet).

-DCVB

Substància espessa que es forma bullint el sobrant de la llet de la qual s’ha extret el formatge, i que se separa amb una llossa de la part que resta líquida, anomenada serigot (Cerdanya, Pallars, Tremp, Pla d’Urgell, Solsona, Camp de Tarr., Priorat, Ribera d’Ebre, Mall., Men.); cast. requesón. «L’amo de So’n Pentinat | només munyia una oveia | i per cada dia feia | més de cent sous d’es brossat» (cançó pop. mall.). No may ne fareu d’aquella vos nates | Broçat ni quallada, Proc. Olives 1202. Evitar de dir… mató per brossat, Fenollar Regles 110. Brossat tendre: el que es fa no deixant bullir gaire la llet (Mall.). Brossat vell: el procedent de llet que han deixat bullir massa (Mall.).

Transcripció fonètica:

[bɾo’sat]

Entrades similars